Vacature: rechterlijk bestuurslid Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch

Het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch zoekt een rechterlijk bestuurslid.

 

Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch staat voor kwalitatief goede rechtspraak. Dat betekent meer dan alleen maar juridisch vakmanschap, dat vraagt modern vakmanschap. Met modern vakmanschap wil het gerechtshof ’s-Hertogenbosch bijdragen aan snelle, deskundige en toegankelijke appelrechtspraak. De kwaliteiten en competenties van onze medewerkers zijn essentieel voor het realiseren van onze doelen. Het hof geeft daarom ruim baan aan de professional, we stimuleren kwaliteit en investeren in (persoonlijk) leiderschap.

 

Het gerechtshof is gehuisvest in het Paleis van Justitie, gelegen direct achter het centraal station van ’s-Hertogenbosch. Er werken ongeveer 260 medewerkers. Jaarlijks behandelt het hof zo’n 10.000 belasting-, familie-, handels- en strafzaken in hoger beroep. Het gerechtshof heeft de komende jaren te maken met een ingrijpende renovatie van het Paleis van Justitie. Gedurende deze periode is een deel van het gerechtshof ondergebracht in een naastgelegen gebouw.

 

De functie van rechterlijk bestuurslid

Als rechterlijk lid van het bestuur maakt u deel uit van het collegiaal bestuur en bent u mede verantwoordelijk voor het besturen van het gerechtshof. Bij afwezigheid van de president treedt u op als plaatsvervangend president. U draagt bij aan het vertrouwen in de Rechtspraak in het algemeen en aan het vertrouwen in het eigen gerechtshof in het bijzonder. U staat voor de organisatie en haar medewerkers en levert verder een bijdrage aan landelijke overleggen en initiatieven.

Het bestuur werkt met portefeuilles: als rechterlijk bestuurslid bent u verantwoordelijk voor een aantal (bij de huidige portefeuilleverdeling civiele) teams in het primaire proces en voor onder andere de portefeuille ‘kwaliteit’. U begeleidt innovatie- en veranderingsprocessen (zoals de kwalitatieve invalshoek van de digitalisering). Binnen de organisatie bevordert u een open feedbackcultuur waarin professionals succesvol en plezierig met elkaar samenwerken.

 

Uw profiel

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch zoekt een energieke bestuurder, een doener met visie, daadkracht en relativeringsvermogen. U werkt uitstekend samen binnen het bestuur, het gerechtshof en de Rechtspraak als geheel en u bent zowel intern als extern gericht. U heeft een aantoonbare affiniteit met de rechterlijke professie (die onder meer blijkt door een geregelde bijdrage aan het primaire proces). U beschikt over kwaliteiten die u in staat stellen gevestigde patronen te doorbreken. Daarnaast heeft u goed inzicht in maatschappelijke ontwikkelingen en wat deze voor de rechtspraak betekenen. Als rechterlijk bestuurslid heeft u een visie op kwaliteit en kunt u van daaruit een goede invulling geven aan de kwaliteitsstructuur en -cultuur in het gerechtshof, bijvoorbeeld door het opzetten of beheren van projecten en programma’s met als doel verbetering van de kwaliteit van producten en werkprocessen. U bent in staat de verbinding te maken tussen het bestuur en de rest van de organisatie. Dit doet u doordat u open en toegankelijk bent en een luisterend oor heeft voor wat leeft binnen de organisatie. U legt gemakkelijk contact met alle medewerkers, bent zichtbaar binnen de organisatie en geeft ruimte en vertrouwen. Tot slot inspireert, stimuleert en enthousiasmeert u medewerkers, benut u hun talenten en ideeën en spreekt u hen tegelijkertijd aan op hun professionele verantwoordelijkheid.

U hebt naast een uitgebreide ervaring als rechter/raadsheer managementervaring opgedaan binnen en/of buiten de Rechtspraak. Ervaring met het civiele recht en met appelrechtspraak strekt tot aanbeveling, maar is niet noodzakelijk. Verder heeft u ervaring met het aansturen en motiveren van mensen. Uw kennis en ervaring heeft u aangevuld met een afgeronde opleiding/training op managementgebied.

 

Benoeming en salaris

De benoeming tot rechterlijk bestuurslid is voor een periode van zes jaar met de mogelijkheid tot een verlenging van drie jaar. Het salaris bedraagt € 10.138,36 bruto per maand (salaris per 01-01-2020) bij een arbeidsduur van 36 uur per week.

 

Meer informatie

Informatie over de functie kunt u inwinnen bij Ronald Philippart, president van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch via telefoonnummer 088-3611844 (bestuurssecretariaat). Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met Marije van Duijne Strobosch, adviseur Management Development bij de Raad voor de rechtspraak via telefoonnummer 06-21181157 of md.rvdr@rechtspraak.nl. Via dit e-mailadres is ook een landelijk functieprofiel op te vragen.

 

Meer informatie over het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch vindt u op Rechtspraak.nl.

 

Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

 

Uw sollicitatie

U kunt uw sollicitatie tot uiterlijk 19 november a.s. per e-mail richten aan de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, de heer mr. H.C. Naves, via md.rvdr@rechtspraak.nl.

 

De gesprekken met de lokale benoemingsadviescommissie, de ondernemingsraad en voor kandidaten van buiten het gerechtshof, de selectieadviescommissie zijn op 27 november in Den Bosch. Later volgt een gesprek met de landelijke selectiecommissie bij de Raad voor de rechtspraak in Den Haag.

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.