Traineeprogramma Rechtspraak

Veelgestelde vragen

Sollicitatie- en selectieprocedure

Wat moet ik doen om me aan te melden?

Wat leuk dat je je wilt aanmelden. Solliciteren kan via de sollicitatiebutton op de pagina Traineeprogramma Rechtspraak. Als je solliciteert, vragen we je een formulier in te vullen. Je hoeft geen cv of motivatiebrief aan te leveren. We leren je namelijk verder in het sollicitatieproces graag persoonlijk beter kennen!

Tot wanneer kan ik solliciteren?

Tot en met 13 augustus 2023. Gelijk daarna start de selectieprocedure en ontvang je zo snel mogelijk een reactie van ons.

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?

Als je sollicitatie bij ons binnen is, kijken we of je in aanmerking komt voor deelname aan het selectieproces. Op de pagina Traineeprogramma Rechtspraak lees je meer over de stappen in dit selectieproces en wanneer deze plaatsvinden.

Wanneer weet ik of ik ben aangenomen en kan starten starten als trainee bij de Rechtspraak?

Na de selectiedag hoor je van ons of je geselecteerd bent als trainee voor het Traineeprogramma Rechtspraak. De selectiedag vindt plaats in de tweede of derde week van september 2023.

Jullie zoeken mensen die maximaal 2 jaar geleden afgestudeerd zijn. Welke data hanteren jullie daarvoor?

Solliciteren kan als je bent afgestudeerd op of na 6 november 2021 en vóór 6 november 2023.

Ik ben nu, ten tijde van mijn sollicitatie, 2 jaar geleden afgestudeerd. Mag ik toch meedoen?

Solliciteren is echt alleen mogelijk als je afgestudeerd bent op of na 6 november 2021 en vóór 6 november 2023.

Kom ik alleen in aanmerking met een afgeronde wo-master?

Ja, een afgeronde masterstudie Nederlands Recht (afgestudeerd op of na 6 november 2021 en vóór 6 november 2023) is een voorwaarde.

Kan ik aangeven bij welke rechtbank of welk gerechtshof ik aan de slag wil?

Ja, op het sollicitatieformulier kun je aangeven bij welke rechtbanken en/of gerechtshoven je wilt solliciteren. Er is één gezamenlijke selectieprocedure voor de rechtbanken/gerechtshoven.

Ik studeer pas af na 6 november 2023. Start er volgend jaar weer een Traineeprogramma?

Jazeker! Elk jaar start weer een nieuwe ronde van ons tweejarige Traineeprogramma Rechtspraak. Houd deze site en onze socials tegen die tijd weer in de gaten en we zien je sollicitatie dan graag tegemoet.

Ik werk al bij de Rechtspraak en ben korter dan 2 jaar geleden afgestudeerd. Kan ik ook solliciteren?

Ja dat kan. Voor juridisch professionals die al bij ons werken, gelden dezelfde eisen als voor andere (externe) geïnteresseerden. Je bent in het bezit van een afgeronde masterstudie Nederlands Recht en bent bij aanvang van het traineeprogramma niet langer dan twee jaar geleden afgestudeerd. Lees je dit als geïnteresseerde collega, check dan ook de aanvullende informatie op het intranet van de Rechtspraak.

Algemeen over het Traineeprogramma Rechtspraak

Wanneer start het Traineeprogramma Rechtspraak?

Het Traineeprogramma start op maandag 6 november 2023 en duurt twee jaar.

Is het Traineeprogramma Rechtspraak voor iedereen?

De Rechtspraak werkt voor iedereen en juist dát maakt ons werk zo uniek. Het maakt ons niet uit waar je in gelooft, waar je vandaan komt en van wie je houdt. We willen een werkgever zijn waar iedereen zich thuis voelt. Daarom vinden we een goed werkklimaat en plezier in je werk ook erg belangrijk. Werken bij de Rechtspraak betekent werken voor een rechtvaardige samenleving en met twee benen in de maatschappij staan. Als je voldoet aan de eisen zoals vermeld in de vacature en je jezelf herkent in de gevraagde competenties, nodigen we je van harte uit om te solliciteren.

Wat maakt het Traineeprogramma Rechtspraak uniek en interessant voor mij?

Er is maar een Rechtspraak en dat maakt ons als werkgever uniek. Alle collega’s zetten zich met hart en ziel in voor een rechtvaardige samenleving, bij een werkgever die het bovendien belangrijk vindt dat je je thuis voelt bij ons. Het Traineeprogramma Rechtspraak is vooral interessant voor jou als je je zowel persoonlijk als professioneel wilt ontwikkelen tot een breed inzetbare jurist die werkervaring wil opdoen in meer dan één rechtsgebied, die de Rechtspraak én de ketenpartners beter wil leren kennen en die samen met andere trainees wil werken aan projecten die bijdragen aan een toekomstbestendige Rechtspraak. Daarom zoeken we enthousiaste starters die zin hebben om samen te leren, te ontwikkelen en te oriënteren. En werk willen doen dat maatschappelijk relevant is. Je wordt daarbij uitstekend begeleid door ervaren juridisch professionals én een mentor.

Wat ga ik doen als trainee tijdens het eerste jaar?

Tijdens de eerste maand volg je samen met je mede-trainees een introductieprogramma bij SSR (Studiecentrum Rechtspleging), het gezamenlijke opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Na het introductieprogramma ga je samen met een andere trainee aan de slag binnen jouw rechtbank of gerechtshof. In het eerste jaar van het traineeprogramma doe je ervaring op in een strafrecht team. Je ondersteunt de rechter/raadsheer bij de voorbereiding van zaken, maakt aantekeningen tijdens zittingen en schrijft conceptvonnissen.

Wat ga ik doen tijdens het tweede jaar?

In overleg met je eigen rechtbank/gerechtshof bepalen jullie al bij de start van het traineeprogramma waar jij graag aan de slag wilt in het tweede jaar en wat er binnen je eigen gerecht mogelijk is. Dat kan bij bestuursrecht (waaronder bijvoorbeeld belastingrecht, omgevingsrecht, sociaal recht, vreemdelingenrecht) of civiel recht (waaronder bijvoorbeeld handelsrecht, kanton, en familie en jeugd). Je analyseert juridische vraagstukken en leert deze door logisch redeneren op te lossen. Je ontwikkelt je tot een volwaardig gesprekspartner voor de rechter/raadsheer. Regelmatig ga je op werkbezoek bij ketenpartners en andere organisaties. Zo bouw je een waardevol netwerk op. Ook werk je samen met andere trainees aan een gezamenlijk project over de gerechten heen.

Bij welke rechtsgebieden kan ik aan de slag in het tweede jaar? Heb ik daar keuze in?

In het tweede jaar van het traineeprogramma kun je aan de slag bij bestuursrecht (waaronder bijvoorbeeld belastingrecht, omgevingsrecht, sociaal recht, vreemdelingenrecht) of civielrecht (waaronder bijvoorbeeld handelsrecht, kanton, en familie en jeugd). In overleg met je eigen rechtbank/gerechtshof bepalen jullie al bij de start van het traineeprogramma waar jij graag aan de slag gaat in het tweede jaar en wat er binnen je eigen gerecht mogelijk is.

Zit er verschil tussen de rechtsgebieden waar ik aan de slag kan bij een gerechtshof of bij een rechtbank?

Ja. Bij de gerechtshoven kun je voor het tweede jaar alleen kiezen tussen civiel recht (handel en familie en jeugd) en belastingrecht.

Wat ga ik doen in het opleidingsprogramma?

Ons opleidingsprogramma biedt een variëteit aan cursussen en trainingen om je breed te kunnen ontwikkelen. Zo bieden we juridisch inhoudelijke trainingen aan, zoals cursussen over opzet en schuld en bewijsmotivering. Een ander belangrijk onderdeel van het programma is persoonlijke ontwikkeling. Daarin ga je aan de slag met het in kaart brengen van je kwaliteiten en hoe je deze optimaal kunt inzetten tijdens je werk bij de Rechtspraak. Daarnaast besteden we tijd aan werkbezoeken aan bijvoorbeeld de Raad van State of het Pieter Baan Centrum en vragen we inspirerende gastsprekers om jullie meer te vertellen over hun ervaringen.

Krijg ik begeleiding tijdens het traineeprogramma?

Absoluut. Voor de inhoudelijke begeleiding in je functie word je begeleid door een praktijkbegeleider. Dit is in de meeste gevallen een senior gerechtsjurist die al langer bij de organisatie werkzaam is. Daarnaast heb je net als elke medewerker een leidinggevende. Ook krijg je binnen je eigen gerecht een mentor toegewezen. Met jouw mentor kun je van gedachten wisselen over allerhande zaken waar je je over verwondert of waar je tegenaan loopt. Met andere vragen over het Traineeprogramma Rechtspraak kun je daarnaast ook altijd terecht bij de traineecoördinator van het gerecht waar je werkt.

Wat zijn mijn mogelijkheden na afronding van het Traineeprogramma Rechtspraak?

Na afronding van het traineeprogramma ben je onder meer in staat om complexe juridische vraagstukken goed te doorgronden, kun je goed schrijven, heb je ervaring opgedaan met projectmatig werken en heb je een waardevol netwerk zowel binnen als buiten de Rechtspraak opgebouwd. Na een positieve eindbeoordeling kun je solliciteren naar een functie binnen de Rechtspraak. Sowieso gaan we aan het einde van het traineeprogramma graag met je in gesprek over de loopbaanmogelijkheden binnen en buiten de Rechtspraak.

Arbeidsvoorwaarden

Wat ga ik verdienen en hoe zijn de andere arbeidsvoorwaarden?

Het salaris voor trainees bedraagt het eerste jaar € 3.119,04 bruto per maand op basis van 36 uur per week (in het tweede jaar € 3.190,86 bruto per maand). De CAO Rijk is van toepassing. Je hebt dan ook recht op alle reguliere arbeidsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld het gebruik van het Individueel Keuze Budget en het pensioenreglement van het ABP.

Wat voor soort aanstelling krijg ik?

Je krijgt een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor 25 maanden bij de rechtbank of het gerechtshof waar je aan de slag gaat, met een proeftijd van een maand.

Contact

Ik heb nog een andere vraag, waar kan ik terecht?

Heb je een vraag over het Traineeprogramma Rechtspraak, maar kun je het antwoord niet vinden op deze site? Stuur dan een mail naar: traineeprogramma@rechtspraak.nl.