Wij zijn voor onze rechtbank, locatie Utrecht, op zoek naar een

Teamvoorzitter Juridisch-rechter (32-36 uur)
Afdeling Bestuursrecht

De combinatie van het contact met de medewerkers en oog voor de organisatie van je team, de afdeling en de rechtbank, maakt dat je als teamvoorzitter veelzijdig werk hebt. Je draagt concreet bij aan het goed functioneren van de afdeling Bestuursrecht en van de rechtbank. Dat is fijn, betekenisvol en dankbaar werk.”
Eugenie Seelen, teamvoorzitter juridisch, afdeling Bestuursrecht.

Zoek jij een veelzijdige uitdaging waarbij je met één been in de juridische inhoud en één been in het management staat en wil je jezelf (verder) ontwikkelen als leidinggevende? Lees dan verder!

Wat maakt deze functie zo aantrekkelijk?

Als teamvoorzitter geef je leiding aan een juridisch team dat bestaat uit rechters en juridisch medewerkers. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit en productie van je team. Je maakt daarover resultaatafspraken met de medewerkers. Je stimuleert eigen initiatief door ruimte en verantwoordelijkheid voor alle professionals te creëren.

Als teamvoorzitter maak je ook deel uit van het managementteam (MT) van de afdeling Bestuursrecht. Als MT ontwikkel je een visie voor het lange termijnbeleid op het gebied van optimalisering van de organisatie, het kwaliteitsdenken en kwaliteitsbewustzijn binnen de afdeling. Je stimuleert de onderlinge verbinding binnen het eigen team, de overige teams binnen de afdeling Bestuursrecht en de verdere organisatie van de rechtbank. Daarnaast ben je een goede gesprekspartner van het gerechtsbestuur.

Het MT rapporteert rechtstreeks aan het gerechtsbestuur. Binnen het MT én rechtbankbreed voer je taken uit en heb je portefeuilles onder je hoede. Daarnaast kun je worden ingezet op zittingen.

Wat ga je doen?

Je begrijpt de maatschappelijke relevantie van de zaken die worden behandeld en denkt met je team mee over meer efficiënt werken met behoud van kwaliteit en het leveren van maatwerk als zaken daarom vragen. Verder:

 • Draag je zorg voor de kwaliteit en productie van het team en zorg je ervoor dat jouw teamleden hun werk professioneel kunnen blijven doen
 • Bewaak je de balans tussen kwaliteit en kwantiteit
 • Stimuleer je dat het team zich voortdurend ontwikkelt, samenwerkt, eigen verantwoordelijkheid neemt en dat medewerkers hun kennis delen
 • Houd je je bezig met HR-gerelateerde zaken zoals opleiding en ontwikkeling van medewerkers, werving en selectie en verzuim
 • Krijg je ruimte om nieuwe initiatieven en nieuwe ontwikkelingen te bedenken en door te voeren
 • Kun je als rechter zittingen doen, naast je managementtaken
 • Maak je onderdeel uit van het leidinggevendenteam van de rechtbank dat het bestuur adviseert en ondersteunt bij het reilen en zeilen van de rechtbank

Wat we van je vragen

Als rechter heb je natuurlijk al affiniteit met de rechtspraak. Kennis van het Bestuursrecht is hierbij mooi meegenomen, maar zeker geen must in je rol als leidinggevende. Je hebt leidinggevende vaardigheden, zoekt van nature de samenwerking, hebt overtuigingskracht en weet collega’s te inspireren om ook hun eigen bijdrage te leveren.

Je bent een besluitvaardige doorpakker, die in creatieve oplossingen denkt, niet bang is om te beslissen en de actie niet schuwt. Je pakt daarom zaken snel op, stelt de juiste prioriteiten en kunt buiten de gebaande paden treden. Ook ben je pro-actief, benut je nieuwe ideeën en als het een keer minder goed uitpakt, stuur je bij. Het glas is voor jou halfvol. Je hebt daarbij het vermogen een team te enthousiasmeren en richting te geven en je bent toegankelijk. Je kunt goed feedback geven én ontvangen en bent positief kritisch op eigen resultaten.

Je hebt verder ervaring met het aansturen en motiveren van mensen en beschikt over goede communicatieve en sociale vaardigheden. Je bent in staat veranderingen te implementeren en bent een voorbeeld door je opgewekte, nieuwsgierige houding en constructief gedrag. Je stuurt op de uitgezette lijn, kunt planmatig werken en hebt inzicht in cijfers.

Competenties die van belang zijn: leidinggeven, overtuigingskracht, organisatiesensitiviteit, plannen en organiseren, klantgerichtheid, oordeelsvorming en niet te vergeten: gevoel voor humor. Rechtbank Midden-Nederland verlangt van al haar medewerkers zelfreflectie en een initiatiefrijke, omgevingsbewuste instelling.

Wat we je bieden

We bieden jou een functie waarin je samen met collega teamvoorzitters leert en ontwikkelt binnen een professioneel team. Aan deze functie is een salaris in schaal RA08 (maximaal € 8.593,79 bruto op basis van 36 uur) en een maandelijkse toelage van € 250,00 bruto verbonden. We willen een werkgever zijn waar iedereen zich thuis voelt. Daarom vinden we een goed werkklimaat en plezier in je werk erg belangrijk. Werken bij de Rechtspraak betekent werken voor een rechtvaardige samenleving en met twee benen in de maatschappij staan. Je krijgt naast een uitdagende functie uiteraard ook volop de kans je verder te ontwikkelen in je rol door middel van een management development traject en we helpen je snel in het zadel als leidinggevende binnen onze rechtbank.

Werken bij de rechtbank Midden-Nederland

Voor de rechtbank Midden-Nederland zijn externe oriëntatie én de kracht van de professional leidende principes. Dat betekent voor alle medewerkers: werken met de blik naar buiten, weten wat er in de maatschappij speelt en dat vertalen naar continue verbetering. Omgevingsbewustzijn, zelfreflectie, een lerende houding en het nemen van initiatieven zijn sleutelbegrippen in onze organisatie. De werksfeer binnen onze rechtbank is informeel.

Waar ga je werken?

De afdeling Bestuursrecht bij de rechtbank Midden-Nederland bestaat uit drie juridische teams en een administratief team, die allemaal vanuit de locatie Utrecht werken. De juridische teams worden aangestuurd door een teamvoorzitter en bestaan uit (senior) rechters, juridisch adviseurs en (junior/senior) gerechtsjuristen. In het administratieve team werken administratief (juridisch) medewerkers, aangestuurd door twee operationeel leidinggevenden onder leiding van een teamvoorzitter.

Interesse?

Mail je gemotiveerde sollicitatiebrief en curriculum vitae uiterlijk 28 augustus 2022 naar recruitment.RB-MNL@rechtspraak.nl o.v.v. “vacature TVJ-rechter Bestuursrecht UT” t.a.v. het bestuur van de rechtbank Midden-Nederland.

 • Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je bellen met Patricia Messer-Dinnissen, president, op telefoonnummer 088 362 00 97
 • Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met de afdeling P&O (06 25 32 00 69)
 • Zowel de 1e als de 2e selectieronde zijn op maandag 5 september 2022. Het gesprek met het bestuur is op vrijdag 23 september 2022
 • Een assessment maakt deel uit van de selectieprocedure. Deze vindt plaats op woensdag 14 september 2022

De rechtbank Midden-Nederland wil een realistische afspiegeling zijn van de samenleving. Wij willen daarom kandidaten met een niet-westerse migratie achtergrond nadrukkelijk uitnodigen om te solliciteren.

Referenties worden opgevraagd en we vragen je altijd een Verklaring Omtrent Gedrag te overhandigen bij indiensttreding.