Rechter in opleiding Zeeland-West-Brabant

Als rechter zie je iedereen. Je ziet recidivisten, vluchtelingen, slachtoffers, ouders die willen scheiden, stellen die willen adopteren, burgers in conflict met de overheid. Al deze mensen vragen om een beslissing. Een knoop die doorgehakt wordt, zodat zij verder kunnen met hun leven. Een onafhankelijk en onpartijdig besluit na een zorgvuldige afweging van de juridische en maatschappelijke aspecten. Zo maakt rechtspraak samen leven mogelijk. En als rechter speel je daar een cruciale rol in.

Je weet complexe casuïstiek snel te doorgronden, luistert actief, handelt integer en werkt goed samen. Je bent analytisch sterk en besluitvaardig. Ook als de druk toeneemt blijf je in staat om op kritische en evenwichtige wijze je oordeel te vormen en de consequenties van je beslissingen te overzien. Je hebt sterk ontwikkelde communicatieve vaardigheden. Je bent in staat een uitspraak zorgvuldig juridisch te onderbouwen en voor procespartijen helder te motiveren.

Past dit bij jou?

Meerdere rechtbanken hebben opleidingsplaatsen beschikbaar voor juristen die aan het begin van hun carrière staan. Je hebt maximaal zes jaar relevante juridische werkervaring na je afstuderen als jurist, waarvan ten minste twee jaar buiten de rechterlijke organisatie, en je bent in bezit van het Civiel Effect. In een opleidingstraject van vier jaar word je opgeleid tot rechter. De opleiding start op 1 april 2020.

Je start de opleiding met het werken aan een Persoonlijk Opleidingsplan, waarin je je eigen leerproces in kaart brengt. Gedurende de opleiding werk je bij verschillende afdelingen van een rechtbank in verschillende rechtsgebieden. Je gaat snel aan de slag met echte zaken. Ook loop je stages, bijvoorbeeld bij het gerechtshof, de advocatuur en het Openbaar Ministerie.

Waar moet je aan voldoen?

  • Afgeronde opleiding op masterniveau in Nederlands Recht.
  • Maximaal zes jaar relevante juridische werkervaring na je afstuderen als jurist, waarvan ten minste twee jaar buiten de rechterlijke organisatie. Onder de rechterlijke organisatie wordt verstaan zittende magistratuur (rechtbanken en gerechtshoven), Openbaar Ministerie, Raad van State en het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad.
  • Je bent in bezit van het Civiel Effect.
  • Nederlandse nationaliteit.
  • Aantoonbare maatschappelijke ervaringen, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, die je naast je hoofdfunctie of studie verricht en/of in het recente verleden hebt verricht. Als je dit niet hebt, ben je wel in staat uit te leggen hoe je je maatschappelijk oriënteert.

Wij bieden

Je salaris tijdens het eerste opleidingsjaar bedraagt minimaal € 2616,69 en maximaal € 4114,51. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, word je benoemd tot rechter. Daarbij bedraagt het startsalaris € 5223,08 bij een 36-urige werkweek. Daarnaast krijg je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

Planning

De opleiding start op 1 april 2020. Je meldt je aan door het invullen en inzenden van het sollicitatieformulier en de overige gevraagde documenten via de link in de vacaturetekst. Je mag solliciteren voor een RIO-plek bij maximaal twee rechtbanken.

In week 44 vindt de briefselectie plaats. Geselecteerde kandidaten maken in week 45 de analytische testen. De voorgesprekken vinden plaats in week 46. In week 47/48 worden de assessments afgenomen en worden referenten aangeschreven. De eindgesprekken vinden plaats in week 49.

In week 50 tot en met week 2 2020 vinden de lokale gesprekken bij de rechtbank plaats.

Van bovenstaande planning kan niet worden afgeweken, wij vragen je daarom hiermee rekening te houden in je agenda.

Meer weten?

Meer informatie over de vacature kun je vinden op www.werkenbijderechtspraak.nl. Je kunt solliciteren tot woensdag 16 oktober a.s. 00.00 uur. Vanaf week 44 start de selectieprocedure door de Landelijke Selectiecommissie Rechters. Het secretariaat is per e-mail bereikbaar via lsr@rechtspraak.nl of per telefoon via 088-361 10 25.