Rechter in opleiding (vanaf 6 jaar werkervaring) – Rechtbank Limburg

Een rechter ziet iedereen

Een topcrimineel, ruziënde buren, toekomstige exen, een slachtoffer van een verkeersongeval; een rechter ziet veel verschillende mensen in veel verschillende situaties voorbijkomen. Maar of het nu gaat om groot onrecht, klein leed of schrijnende gevallen, al deze mensen hebben recht op een onafhankelijk oordeel en beslissing.  Dat geef je als rechter.

Onafhankelijk, onpartijdig, integer en professioneel: zo maakt rechtspraak het verschil tussen recht en onrecht, tussen vertrouwen en wantrouwen, tussen recht voor iedereen en het recht van de sterkste. We werken daarom met bijna 2.500 rechters per jaar aan 1,5 miljoen rechtszaken.

Ben je op zoek naar unieke professionele mogelijkheden? Een functie als rechter geeft je de kans om verschillende rechtsgebieden grondig en van alle kanten te leren kennen én er invloed op uit te oefenen. De rechtbank Limburg heeft per 1 april 2022 één opleidingsplaats beschikbaar..

De rechtbank Limburg staat bekend als een goede werkgever en sociale organisatie.  Wij vinden het belangrijk dat de mensen die bij ons werken zich in de rechtbank thuis voelen, plezier hebben in hun werk en zichzelf kunnen zijn.

De opleiding

Afhankelijk van jouw ervaring duurt de fulltime opleiding maximaal 2 jaar inclusief voorfase.
Je zult in beginsel in twee verschillende rechtsgebieden worden opgeleid en na de opleiding ben je in meerdere rechtsgebieden inzetbaar.

Om voor een opleidingsplaats in aanmerking te komen, beschik je over:

  • Een voltooide universitaire studie rechtsgeleerdheid met civiel effect.
  • De Nederlandse nationaliteit.
  • Ten minste zes jaar relevante juridische werkervaring na afstuderen als jurist, waarvan ten minste twee jaar buiten de Rechtspraak. Hiermee wordt bedoeld: werkervaring die als jurist is opgedaan buiten de gerechten, de Raad voor de rechtspraak en de landelijke diensten van de Rechtspraak, de Raad van State, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de Centrale Raad van Beroep, het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad, de SSR of het Openbaar Ministerie.

De opleiding tot rechter start op 1 april 2022. Voorafgaand aan de opleiding worden afspraken op maat gemaakt met betrekking tot de aard, inhoud en duur van de opleiding en het salaris. Wil je precies weten wat de opleiding inhoudt? Voor meer informatie over de opleiding kun je een kijkje nemen op de site van SSR. Daar vind je de opleidingsgids voor rio‘s.

Tijdens de opleiding bedraagt jouw aanstelling in de eerste drie maanden 36 uur en daarna ten minste 32 uur per week. Gedurende de opleiding word je bezoldigd conform salariscategorie 9a Rechterlijke macht. Het brutosalaris bedraagt, afhankelijk van jouw huidige inkomen, in die periode minimaal € 2.823,70 en maximaal € 5.883,61 per maand.

Wanneer je na de opleiding wordt aangesteld als rechter, word je bezoldigd conform salariscategorie 9 Rechterlijke Macht. Het bruto maandsalaris bedraagt dan € 5.636,30  of € 6.044,10, afhankelijk van het laatste inkomen als rechter in opleiding. Daarnaast krijg je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

De rechtbank Limburg

De rechtbank Limburg is een toegankelijke en open organisatie waar kwaliteit en professionaliteit hoog in het vaandel staan. Verantwoordelijkheden zijn laag in de organisatie belegd. De sfeer is informeel en tegelijk zijn eigen verantwoordelijkheid en discipline vanzelfsprekend. We hechten veel waarde aan samenwerken en verbinding, zowel in onze rechtbank als met de maatschappij en andere instanties in de keten. Bij de rechtbank werken ongeveer 100 rechters en 500 andere medewerkers.

De provincie Limburg staat bekend om de historie, gastvrijheid, gastronomie en het vele groen. Het werken als rechter in Maastricht en Roermond, twee fraaie riviersteden met een rijke historie en cultuur, geeft een extra dimensie.

De rechtbank Limburg staat bekend als een goede opleidingsrechtbank.

We werken als rechtbank graag met flexibele vakmensen met een gezonde werklust, met belangstelling voor maatschappelijke opvattingen. Omdat we organisatorisch flexibel willen zijn én onze rechters zich vakinhoudelijk willen laten ontwikkelen, heeft de rechtbank een roulatiebeleid. Dat bied je als rechter later de mogelijkheid om in verschillende rechtsgebieden te werken. Opleiding kan plaatsvinden zowel in de locatie Maastricht als in de locatie Roermond. Je werkt in teamverband met andere rechters en juridisch en administratief medewerkers. We willen je vragen in je sollicitatie te vermelden naar welke rechtsgebieden je belangstelling in eerste instantie uitgaat.

Informatie

Voor functie-inhoudelijke informatie of informatie over de opleiding kun je contact opnemen met mr. P.W.E.C. (Peter) Pulles, President, via 088 361 68 09/088 361 16 58.

Voor informatie over de selectieprocedure kun je contact opnemen met het secretariaat van de Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) per mail: lsr@rechtspraak.nl of verwijzen we je naar onze website: www.werkenbijderechtspraak.nl

Dit kan je verwachten van de procedure

  • Je kunt jouw sollicitatie met bijlagen waaronder in elk geval twee referenties tot en met maandag 20 september 2021 sturen aan de LSR via onderstaande sollicitatiebutton.
  • De twee referenties dienen te voldoen aan het volgende format.
  • Je kan je per wervingsronde bij maximaal twee gerechten aanmelden.
  • De Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) verricht in samenspraak met het gerecht de voorselectie van de kandidaten.
  • De sollicitatieprocedure duurt ongeveer 10 weken. In week 40 is de briefselectie, de analytische test vindt plaats tussen 8 en 13 oktober 2021. In week 42 en 43 vinden de lokale gesprekken bij het gerecht plaats. Het assessment vindt plaats in week 44. In week 46 en 47 voer je de eindgesprekken met de Landelijke Selectiecommissie Rechters.

Nog even alle informatie over de opleiding, selectieprocedure en de voorbereiding op je sollicitatie op een rijtje? Hier vind je een beknopt overzicht van alle belangrijke informatie.

Solliciteer nu