Rechter in opleiding (2 tot 6 jaar werkervaring) – Rechtbank Noord Nederland

Een rechter ziet iedereen

Een topcrimineel, ruziënde buren, toekomstige exen, een slachtoffer van een verkeersongeval; een rechter ziet veel verschillende mensen in veel verschillende situaties voorbijkomen. Maar of het nu gaat om groot onrecht, klein leed of schrijnende gevallen, al deze mensen hebben behoefte aan een onafhankelijk oordeel. Iemand die een beslissing neemt. Dat doe jij als rechter.

Onafhankelijk, onpartijdig, integer en professioneel: zo maakt rechtspraak het verschil tussen recht en onrecht, tussen vertrouwen en wantrouwen, tussen recht voor iedereen en het recht van de sterkste. Zonder rechtspraak worden er geen geschillen beslecht en is de behandeling van strafbare feiten gebaseerd op willekeur. We werken daarom met bijna 2.500 rechters, die per jaar 1,8 miljoen rechtszaken behandelen.

Ben je zoek naar unieke professionele mogelijkheden? Een functie als rechter geeft je de kans om alle rechtsgebieden grondig en van alle kanten te leren kennen én er invloed op uit te oefenen. Binnen rechtbank Noord-Nederland hebben we één opleidingsplaats beschikbaar per 1 april 2022.

De Rechtspraak is voor iedereen en streeft ernaar een afspiegeling te zijn van de maatschappij. Juristen van alle achtergronden en oriëntaties zijn welkom om te solliciteren.

De opleiding

Afhankelijk van jouw ervaring duurt de fulltime opleiding maximaal 4 jaar inclusief voorfase. Je zult in beginsel in twee teams met twee tot drie verschillende rechtsgebieden worden opgeleid en na de opleiding ben je in meerdere rechtsgebieden inzetbaar.

Om voor een opleidingsplaats in aanmerking te komen, beschik je over:

  • Een voltooide universitaire studie rechtsgeleerdheid met civiel effect.
  • De Nederlandse nationaliteit.
  • Minimaal twee tot maximaal zes jaar relevante juridische werkervaring na afstuderen als jurist, waarvan ten minste twee jaar buiten de Rechtspraak. Hiermee wordt bedoeld: werkervaring die als jurist is opgedaan buiten de gerechten, de Raad voor de rechtspraak en de landelijke diensten van de Rechtspraak, de Raad van State, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de Centrale Raad van Beroep, het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad, de SSR of het Openbaar Ministerie.

De opleiding tot rechter start op 1 april 2022. Voorafgaand aan de opleiding worden met jou afspraken op maat gemaakt met betrekking tot de aard, inhoud en duur van de opleiding en het salaris.

Rechtspositie

Tijdens de opleiding bedraagt jouw aanstelling in de eerste drie maanden 36 uur en daarna ten minste 32 uur per week. Gedurende de opleiding word je bezoldigd conform salariscategorie 9a Rechterlijke Macht. Het brutosalaris bedraagt, afhankelijk van jouw huidige inkomen, in die periode minimaal € 2.823,70 en maximaal € 4.440,02 per maand.

Wanneer je na de opleiding wordt aangesteld als rechter, word je bezoldigd conform salariscategorie 9 Rechterlijke Macht. Het salaris bedraagt dan € 5.636,30. Daarnaast krijg je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

De rechtbank Noord-Nederland

Werken in de rechtbank Noord-Nederland betekent werken in een unieke, dynamische en veeleisende omgeving. Het laat zich kenmerken door veel afwisseling, een breed werkterrein, interessante zaken – midden in de actualiteit. De rechtbank Noord-Nederland wil een lerende organisatie zijn, waarin het geven en ontvangen van feedback vanzelfsprekend is. We zetten in op een inclusieve en diverse organisatie, waarin verschillen worden omarmd en elkaar versterken. Talent als basis, diversiteit als kracht.

De rechtbank Noord-Nederland is een hoogwaardig opleidingsinstituut voor de rechterlijke macht met een cultuur van samenwerking en delen van kennis, zoeken van verbinding, teamwork en communicatie.

Bijzonderheden

De rechtbank Noord-Nederland heeft drie vestigingen. Daarom staan flexibiliteit, de bereidheid om samen te werken en mobiliteit voorop. Van jou wordt verwacht dat je inzetbaar bent op alle drie locaties van de rechtbank Noord-Nederland (Assen, Groningen en Leeuwarden).

Tenminste passieve beheersing van de Friese taal is gewenst of bereidheid tot het volgen van een cursus Fries verstaan en lezen is vereist.

Informatie

Voor functie-inhoudelijke informatie of informatie over de opleiding kun je contact opnemen met Marion de Jonge, rechter en opleidingscoördinator, telefoonnummer 06 25 41 84 18. Wij adviseren je om van deze mogelijkheid gebruik te maken, zodat je een goed beeld krijgt van de inhoud van de opleiding.

Voor informatie over de selectieprocedure verwijzen we je naar onze website:  Rechter of raadsheer worden (werkenbijderechtspraak.nl).

Dit kan je verwachten van de procedure

  • Je kunt jouw sollicitatie met bijlagen waaronder in elk geval twee referenties tot en met maandag 27 september 2021 sturen aan de LSR via onderstaande sollicitatiebutton.
  • De twee referenties dienen te voldoen aan het volgende format.
  • Je kan je per wervingsronde bij maximaal twee gerechten aanmelden.
  • De Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) verricht in samenspraak met het gerecht de voorselectie van de kandidaten.
  • De sollicitatieprocedure duurt ongeveer 10 weken. In week 41 is de briefselectie, de analytische test vindt plaats tussen 15 en 20 oktober 2021. In week 43 en 44 vinden de lokale gesprekken bij het gerecht plaats. Het assessment vindt plaats in week 45. In week 47 en 48 voer je de eindgesprekken met de Landelijke Selectiecommissie Rechters.

Nog even alle informatie over de opleiding, selectieprocedure en de voorbereiding op je sollicitatie op een rijtje? Hier vind je een beknopt overzicht van alle belangrijke informatie.

Solliciteer nu