Rechter (fiscalist) in opleiding (vanaf 6 jaar werkervaring) – Rechtbank Zeeland – West Brabant

Een rechter ziet iedereen

Een topcrimineel, ruziënde buren, toekomstige exen, een slachtoffer van een verkeersongeval; een rechter ziet veel verschillende mensen in veel verschillende situaties voorbijkomen. Maar of het nu gaat om groot onrecht, klein leed of schrijnende gevallen, al deze mensen hebben recht op een onafhankelijk oordeel en beslissing. Dat geef je als rechter.

Onafhankelijk, onpartijdig, integer en professioneel: zo maakt rechtspraak het verschil tussen recht en onrecht, tussen vertrouwen en wantrouwen, tussen recht voor iedereen en het recht van de sterkste. We werken daarom met bijna 2.500 rechters per jaar aan 1,8 miljoen rechtszaken.

Ben je op zoek naar unieke professionele mogelijkheden? Een functie als rechter geeft je de kans om meerdere rechtsgebieden grondig van alle kanten te leren kennen én er invloed op uit te oefenen. Binnen de rechtbank Zeeland-West-Brabant hebben we 1 opleidingsplaats voor een fiscalist beschikbaar per 1 januari 2022.

Ben je op zoek naar unieke professionele mogelijkheden? Een functie als rechter geeft je de kans om meerdere rechtsgebieden grondig van alle kanten te leren kennen én er invloed op uit te oefenen. Binnen de rechtbank Zeeland-West-Brabant hebben we 1 opleidingsplaats voor een fiscalist beschikbaar per 1 januari 2022.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant

De rechtbank Zeeland-West-Brabant biedt rechtspraak van niveau en op maat. Met oog voor maatschappelijke ontwikkelingen en opvattingen. Snel, toegankelijk en deskundig. We zetten in op een inclusieve en diverse organisatie, waarin verschillen worden omarmd en we elkaar versterken. Talent als basis, diversiteit als kracht. De rechtbank is zichtbaar en bereikbaar in zuidwest Nederland met zittingen op vier locaties: Breda, Middelburg, Bergen op Zoom en Tilburg. Voor rijksbelastingzaken ook in Eindhoven en Limburg. Vanaf juni 2018 wordt gewerkt vanuit de hoofdlocaties Breda en Middelburg. Het cluster belastingrecht werkt vanuit het gerechtsgebouw Breda. Werken bij deze rechtbank betekent werken in een professionele en efficiënte organisatie van ongeveer 750 professionals. Onafhankelijk, omgevingsbewust en eigentijds. De rechtbank is een lerende organisatie en investeert voortdurend in kennis en vaardigheden.

De Rechtspraak is voor iedereen en streeft ernaar een afspiegeling te zijn van de maatschappij. Juristen van alle achtergronden en oriëntaties zijn welkom om te solliciteren.

De opleiding

Afhankelijk van jouw ervaring duurt de fulltime opleiding maximaal 2 jaar inclusief voorfase.
Je zult in beginsel in twee verschillende rechtsgebieden worden opgeleid en na de opleiding ben je in meerdere rechtsgebieden inzetbaar.

Om voor een opleidingsplaats in aanmerking te komen, beschik je over:

  • Een voltooide universitaire studie rechtsgeleerdheid met civiel effect.
  • De Nederlandse nationaliteit.
  • Ten minste zes jaar relevante juridische werkervaring na afstuderen als jurist, waarvan ten minste twee jaar buiten de Rechtspraak. Hiermee wordt bedoeld: werkervaring die als jurist is opgedaan buiten de gerechten, de Raad voor de rechtspraak en de landelijke diensten van de Rechtspraak, de Raad van State, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de Centrale Raad van Beroep, het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad, de SSR of het Openbaar Ministerie.

De opleiding tot rechter start op 1 januari 2022. Voorafgaand aan de opleiding worden afspraken op maat gemaakt met betrekking tot de aard, inhoud en duur van de opleiding en het salaris. Wil je precies weten wat de opleiding inhoudt? Voor meer informatie over de opleiding kun je een kijkje nemen op de site van SSR. Daar vind je de opleidingsgids voor rio‘s.

Tijdens de opleiding bedraagt jouw aanstelling in de eerste drie maanden 36 uur en daarna ten minste 32 uur per week. Gedurende de opleiding word je bezoldigd conform salariscategorie 9a Rechterlijke macht. Het brutosalaris bedraagt, afhankelijk van jouw huidige inkomen, in die periode minimaal € 2.823,70 en maximaal € 5.883,61 per maand.

Wanneer je na de opleiding wordt aangesteld als rechter, word je bezoldigd conform salariscategorie 9 Rechterlijke Macht. Het bruto maandsalaris bedraagt dan € 5.636,30  of € 6.044,10, afhankelijk van het laatste inkomen als rechter in opleiding. Daarnaast krijg je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

Informatie

Voor functie-inhoudelijke informatie of informatie over de opleiding kun je contact opnemen met de heer mr. Nol Vermolen, president van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, telefoon 088-3615958 of per mail: a.vermolen@rechtspraak.nl

Voor informatie over de selectieprocedure kun je contact op tel. 088 361 59 58 nemen met het secretariaat van de Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) per mail: lsr@rechtspraak.nl of verwijzen we je naar onze website: www.werkenbijderechtspraak.nl

Dit kan je verwachten van de procedure

  • Je kunt jouw sollicitatie met bijlagen waaronder in elk geval twee referenties t/m maandag 2 augustus 2021 indienen via onderstaande sollicitatiebutton.
  • De twee referenties dienen te voldoen aan het volgende format.
  • Je kan je per wervingsronde bij maximaal twee gerechten aanmelden.
  • De Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) verricht in samenspraak met het gerecht de voorselectie van de kandidaten.
  • De sollicitatieprocedure duurt ongeveer 10 weken. In week 33 is de briefselectie, de analytische test vindt plaats tussen 20 augustus en 25 augustus 2021 en in week 35 en 36 vinden de lokale gesprekken bij het gerecht plaats. Het assessment vindt plaats in week 37. In week 39 of 40 voer je de eindgesprekken met de Landelijke Selectiecommissie Rechters.

Nog even alle informatie over de opleiding, selectieprocedure en de voorbereiding op je sollicitatie op een rijtje? Hier vind je een beknopt overzicht van alle belangrijke informatie.

Solliciteer nu