Opleiding rio met 2 tot 6 jaar werkervaring

Als je de selectieprocedure met succes hebt afgerond, begin je als rechter in opleiding (rio) met een opleidingstraject bij één van de gerechten en bij SSR, het opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het OM. De inhoud en duur van de opleiding hangt af van je werkervaring, je eigen leerbehoefte en de behoefte van het gerecht. Wil je precies weten wat de opleiding inhoudt? Voor meer informatie over de opleiding kun je een kijkje nemen op de site van SSR. Daar vind je de opleidingsgids voor rio‘s.

Voorfase en hoofdfase

De opleiding bestaat uit een voorfase van drie maanden en een hoofdfase inclusief stages. In de voorfase leer je vooral de organisatie en de andere rio’s kennen en bepaal je – in overleg – je leerdoelen. De hoofdfase duurt drie jaar en negen maanden. Hierin staat werken en leren op een werkplek centraal, per rechtsgebied (meestal drie) of thema. Stages duren één week tot maximaal zes maanden. Je loopt minimaal drie stages: een maatschappelijke stage, een stage bij een appèlinstantie en een korte stage bij een internationaal instituut of gerecht in het buitenland. Strafrecht-rio’s lopen een lange OM-stage. Je wordt gedurende het hele traject begeleid door docenten van SSR en de praktijkopleiders bij de gerechten. Met hen voer je op zeer regelmatige basis evaluatiegesprekken. Tijdens de opleiding word je tussentijds twee keer beoordeeld door een landelijke beoordelingscommissie.

Tijdens de opleiding

Gedurende de opleiding word je aangesteld als rechter-plaatsvervanger. Je wordt als zodanig beëdigd en doet onder begeleiding dan wel zelfstandig rechterlijk werk. Tijdens de opleiding verdien je een salaris dat kan variëren van minimaal € 3.164,76 tot maximaal € 4.931,43 bruto per maand. Het exacte bedrag hangt af van je ervaring en het opleidingsjaar waarin je je bevindt.

Na de opleiding

Als je alle modules van de opleiding met goed gevolg hebt afgelegd, vindt de eindbeoordeling plaats op basis van de competenties die een beginnend rechter moet hebben. Is deze positief, dan word je op verzoek van de Rechtbank waar je gaat werken, door de Koning tot rechter benoemd. Na afronding van de opleiding blijf je in principe tenminste vier jaar werken voor het gerecht waar je bent opgeleid.

Stel je vraag

We sturen je zo snel mogelijk een antwoord.