Rechter in opleiding (specialist fiscaal recht) Rechtbank Noord-Nederland

Een rechter ziet iedereen

Een topcrimineel, ruziënde buren, toekomstige exen, een slachtoffer van een verkeersongeval; een rechter ziet veel verschillende mensen in veel verschillende situaties voorbijkomen. Maar of het nu gaat om groot onrecht, klein leed of schrijnende gevallen, al deze mensen hebben recht op een onafhankelijk oordeel en beslissing.  Dat geef je als rechter.

Onafhankelijk, onpartijdig,  en professioneel: zo maakt rechtspraak het verschil tussen recht en onrecht, tussen vertrouwen en wantrouwen, tussen recht voor iedereen en het recht van de sterkste. We werken daarom met bijna 2.500 rechters per jaar aan 1,8 miljoen rechtszaken.

Ben je op zoek naar unieke professionele mogelijkheden? Een functie als rechter geeft je de kans om rechtsgebieden grondig en van alle kanten te leren kennen én er invloed op uit te oefenen. Rechtbank Noord-Nederland heeft per 1 april 2022 één opleidingsplaats beschikbaar voor een specialist met minstens vijftien jaar relevante juridische werkervaring in het fiscaalrecht.

De opleiding is georganiseerd volgens het ontwerp van de nieuwe initiële opleiding (zie www.ssr.nl). De duur van de specialistische opleiding is in beginsel maximaal 12 maanden. Tijdens de opleiding word je intensief begeleid door ervaren collega’s.

Na een succesvolle afronding van de opleiding is een aansluitende benoeming tot rechter in de rechtbank Noord-Nederland verzekerd.

De rechtspraak is voor iedereen en streeft ernaar een afspiegeling te zijn van de maatschappij. Juristen van alle achtergronden en oriëntaties zijn welkom om te solliciteren.

De rechtbank Noord-Nederland

Werken in de rechtbank Noord-Nederland betekent werken in een unieke, dynamische en veeleisende omgeving. Het laat zich kenmerken door veel afwisseling, een breed werkterrein, interessante zaken – midden in de actualiteit. De rechtbank Noord-Nederland wil een lerende organisatie zijn, waarin het geven en ontvangen van feedback vanzelfsprekend is. We zetten in op een inclusieve en diverse organisatie, waarin verschillen worden omarmd en elkaar versterken. Talent als basis, diversiteit als kracht.

De rechtbank Noord-Nederland is een hoogwaardig opleidingsinstituut voor de rechterlijke macht met een cultuur van samenwerking en delen van kennis, zoeken van verbinding, teamwork en communicatie.

De rechtbank Noord-Nederland heeft drie vestigingen. Daarom staan flexibiliteit, de bereidheid om samen te werken en mobiliteit voorop. Van jou wordt verwacht dat je inzetbaar bent op alle drie locaties van de rechtbank Noord-Nederland (Groningen, Assen en Leeuwarden).

Tenminste passieve beheersing van de Friese taal is gewenst of bereidheid tot het volgen van een cursus Fries verstaan en lezen is vereist.

Wat wij zoeken

Je voldoet aan de formele vereisten voor een rechterlijke benoeming. Dit houdt in dat je beschikt over:

  • Een voltooide universitaire studie rechtsgeleerdheid met civiel effect
  • De Nederlandse nationaliteit;
  • Minstens vijftien jaar relevante juridische werkervaring in het fiscaalrecht als specialist, waarvan minimaal twee jaar buiten de rechterlijke organisatie.

Wat wij bieden

Tijdens de opleiding bedraagt jouw aanstelling in de eerste drie maanden 36 uur en daarna ten minste 32 uur per week. Gedurende de opleiding word je bezoldigd conform salariscategorie 9a Rechterlijke macht. Het brutosalaris bedraagt, afhankelijk van jouw huidige inkomen, in die periode minimaal € 2.823,70 en maximaal € 5.883,61 per maand.

Wanneer je na de opleiding wordt aangesteld als rechter, word je bezoldigd conform salariscategorie 9 Rechterlijke Macht. Het bruto maandsalaris bedraagt dan € 5.636,30  of € 6.044,10, afhankelijk van het laatste inkomen als rechter in opleiding. Daarnaast krijg je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

Informatie

Voor functie-inhoudelijke informatie of informatie over de opleiding kun je contact opnemen met Andrea Gerding, teamvoorzitter cluster bestuursrecht  op tel: 06 22 54 48 74 of per mail: a.gerding@rechtspraak.nl

Dit kan je verwachten van de procedure

  • Je kunt jouw sollicitatie met bijlagen waaronder in elk geval twee referenties t/m maandag 20 september 2021 sturen aan de LSR via het digitale sollicitatieformulier.
  • De twee referenties dienen te voldoen aan het volgende format.
  • De Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) verricht in samenspraak met de rechtbank Noord-Nederland de voorselectie van de kandidaten.
  • De sollicitatieprocedure duurt ongeveer 10 weken. In week 40 is de briefselectie, de analytische test vindt plaats tussen 8 en 13 oktober 2021. In week 42 en 43 vinden de lokale gesprekken bij het gerecht plaats. Het assessment vindt plaats in week 44. In week 46 of 47 voer je de eindgesprekken met de Landelijke Selectiecommissie Rechters.

Nog even alle informatie over de opleiding, selectieprocedure en de voorbereiding op je sollicitatie op een rijtje? Hier vind je een beknopt overzicht van alle belangrijke informatie.