Teamvoorzitter(s) Juridisch-rechter bij rechtbank Midden-Nederland

Wij zijn voor onze rechtbank, locatie Utrecht, op zoek naar twee

Teamvoorzitter(s) Juridisch-rechter (32-36 uur) Afdeling Bestuursrecht en Civiel recht

De combinatie van het contact met de medewerkers en oog voor de organisatie van je team, de afdeling en de rechtbank, maakt dat je als teamvoorzitter veelzijdig werk hebt. Je draagt concreet bij aan het goed functioneren van de rechtbank. Dat is fijn, betekenisvol en dankbaar werk.”

Eugenie Seelen, teamvoorzitter juridisch.

Zoek jij een veelzijdige uitdaging waarbij je met één been in de juridische inhoud en één been in het management staat en wil je jezelf (verder) ontwikkelen als leidinggevende? Lees dan verder!

Wat maakt deze functie zo aantrekkelijk?

Werken bij de rechtbank Midden-Nederland betekent een bijdrage leveren aan een rechtvaardige samenleving. Iedereen levert daaraan een bijdrage.

Als teamvoorzitter geef je leiding aan een juridisch team dat bestaat uit 20-25 medewerkers. Jij zorgt voor een goed werkklimaat, waarin mensen met plezier samenwerken en eigenaarschap nemen voor de belangrijke maatschappelijke rol die we vervullen. Als teamvoorzitter maak je deel uit van het managementteam (MT) van de afdeling Bestuursrecht of Civiel recht. Met het MT ontwikkel je een visie voor het lange termijnbeleid op het gebied van optimalisering van de organisatie, het kwaliteitsdenken en kwaliteitsbewustzijn binnen de afdeling.

Wat ga je doen?

Je begrijpt de maatschappelijke relevantie van de zaken die worden behandeld en denkt met je team mee over meer efficiënt werken met behoud van kwaliteit en het leveren van maatwerk als zaken daarom vragen. Verder:

 • Draag je zorg voor de kwaliteit en productie van het team en zorg je ervoor dat jouw teamleden hun werk professioneel kunnen blijven doen
 • Bewaak je de balans tussen kwaliteit en kwantiteit
 • Stimuleer je dat het team zich voortdurend ontwikkelt, samenwerkt, eigen verantwoordelijkheid neemt en dat medewerkers hun kennis delen
 • Houd je je bezig met HR-gerelateerde zaken zoals opleiding en ontwikkeling van medewerkers, werving en selectie en verzuim
 • Krijg je ruimte om nieuwe initiatieven en nieuwe ontwikkelingen te bedenken en door te voeren
 • Kun je als rechter zittingen doen, naast je managementtaken
 • Maak je onderdeel uit van het leidinggevendenteam van de rechtbank dat het bestuur adviseert en ondersteunt bij het reilen en zeilen van de rechtbank

Wat we van je vragen

Als rechter heb je natuurlijk al affiniteit met de rechtspraak. Kennis van het Bestuursrecht of Civiel recht is hierbij mooi meegenomen, maar zeker geen must in je rol als leidinggevende. Je hebt leidinggevende vaardigheden, zoekt van nature de samenwerking, hebt overtuigingskracht en weet collega’s te inspireren om ook hun eigen bijdrage te leveren.

Je bent een besluitvaardige doorpakker, die in creatieve oplossingen denkt, niet bang is om te beslissen en de actie niet schuwt. Je pakt daarom zaken snel op, stelt de juiste prioriteiten en kunt buiten de gebaande paden treden. Ook ben je pro-actief, benut je nieuwe ideeën en als het een keer minder goed uitpakt, stuur je bij. Het glas is voor jou halfvol. Je hebt daarbij het vermogen een team te enthousiasmeren en richting te geven en je bent toegankelijk. Je kunt goed feedback geven én ontvangen en bent positief kritisch op eigen resultaten.

Je hebt verder ervaring met het aansturen en motiveren van mensen en beschikt over goede communicatieve en sociale vaardigheden. Je bent in staat veranderingen te implementeren en bent een voorbeeld door je opgewekte, nieuwsgierige houding en constructief gedrag. Je stuurt op de uitgezette lijn, kunt planmatig werken en hebt inzicht in cijfers.

Competenties die van belang zijn: leidinggeven, overtuigingskracht, organisatiesensitiviteit, plannen en organiseren, klantgerichtheid, oordeelsvorming en niet te vergeten: gevoel voor humor. Rechtbank Midden-Nederland verlangt van al haar medewerkers zelfreflectie en een initiatiefrijke, omgevingsbewuste instelling.

Wat we je bieden

We bieden jou een functie waarin je samen met collega teamvoorzitters leert en ontwikkelt binnen een professioneel team. Aan deze functie is een salaris in schaal RA08 (maximaal € 8.593,79 bruto op basis van 36 uur) en een maandelijkse toelage van € 250,00 bruto verbonden. Je krijgt naast een uitdagende functie uiteraard ook volop de kans je verder te ontwikkelen in je rol door middel van een management development traject en we helpen je snel in het zadel als leidinggevende binnen onze rechtbank.

Werken bij de rechtbank Midden-Nederland

Voor de rechtbank Midden-Nederland zijn externe oriëntatie én de kracht van de professional leidende principes. Dat betekent voor alle medewerkers: werken met de blik naar buiten, weten wat er in de maatschappij speelt en dat vertalen naar continue verbetering. Omgevingsbewustzijn, zelfreflectie, een lerende houding en het nemen van initiatieven zijn sleutelbegrippen in onze organisatie. De werksfeer binnen onze rechtbank is informeel.

Waar ga je werken?

De afdeling Bestuursrecht bij de rechtbank Midden-Nederland bestaat uit drie juridische teams en een administratief team, die allemaal vanuit de locatie Utrecht werken. De juridische teams worden aangestuurd door een teamvoorzitter en bestaan uit (senior) rechters, juridisch adviseurs en (junior/senior) gerechtsjuristen. In het administratieve team werken administratief (juridisch) medewerkers, aangestuurd door twee operationeel leidinggevenden onder leiding van een teamvoorzitter.

De afdeling Civiel recht bij de rechtbank Midden-Nederland bestaat uit zes juridische teams en een administratief team. Op de locatie Utrecht zijn twee juridische teams belast met de handelszaken en twee juridische teams met de kantonzaken. Op de locatie Lelystad is er een team kanton en een team handel.

De zes juridische teams worden elk aangestuurd door een teamvoorzitter juridisch en bestaan uit (senior) rechters, juridisch adviseurs en (junior/senior) gerechtsjuristen. In het administratieve team – verdeeld over de locaties Utrecht en Lelystad – werken administratief (juridisch) medewerkers, aangestuurd door operationeel leidinggevenden onder leiding van een teamvoorzitter administratie. Het managementteam van de afdeling Civiel bestaat daarmee uit zeven personen. De vacature is voor teamvoorzitter juridisch team kanton op de locatie Utrecht.

Interesse?

Mail je gemotiveerde sollicitatiebrief en curriculum vitae uiterlijk 5 januari 2023 naar recruitment.RB-MNL@rechtspraak.nl o.v.v. “vacature TVJ-rechter Bestuursrecht/Civielrecht UT” t.a.v. het bestuur van de rechtbank Midden-Nederland.

 • Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je bellen met Patricia Messer-Dinnissen, president, op telefoonnummer 088 362 00 97.
 • Wil je weten hoe Eugenie Seelen van de afdeling bestuursrecht de rol van teamvoorzitter ervaart? Ze vertelt je ook graag meer over de inhoud van de functie 06 12 16 35 28
 • Wil je weten hoe Romy Praamstra van de afdeling Civiel recht de rol van teamvoorzitter ervaart? Ze vertelt je ook graag meer over de inhoud van de functie 088 361 99 59
 • Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met de afdeling P&O (06 21 25 61 85)
 • Zowel de 1e als de 2e selectieronde zijn op maandag 16 januari 2023. Het gesprek met het bestuur is op vrijdag 27 januari 2023. Ben je niet beschikbaar op de aangegeven data? Wij kijken graag naar een passend moment.
 • Een assessment maakt deel uit van de selectieprocedure. Deze vindt plaats op dinsdag 24 januari 2023. 

De rechtbank Midden-Nederland wil een realistische afspiegeling zijn van de samenleving. Wij willen daarom kandidaten met een niet-westerse migratie achtergrond nadrukkelijk uitnodigen om te solliciteren.

Referenties worden opgevraagd en we vragen je altijd een Verklaring Omtrent Gedrag te overhandigen bij indiensttreding.