Rechters-plaatsvervanger, rechtbank Limburg

De rechtbank Limburg is voor beide locaties, naast kandidaten voor het rechterschap (rechters in opleiding) en ervaren rechters, ook op zoek naar:

Rechters-plaatsvervanger die kunnen worden ingezet als alleensprekende rechter (unusrechter)

Permanente vacature V 2022 / rechters-plaatsvervanger Maastricht en/of Roermond

Voor welke zaken?

Wij zoeken juristen met een brede juridische relevante werkervaring op specifiek één van de volgende rechtsgebieden:

 • Wvggz
 • OTS
 • WOZ
 • Arbeidsongeschiktheidsrecht
 • Kantonzaken strafrecht
 • WSNP

Afhankelijk van het rechtsgebied bestaat je werk uit het doen van uitspraken, het nemen van beslissingen, het schrijven van vonnissen en/of het horen van getuigen. Ook kan na verloop van tijd bekeken worden of je op andere plekken ingezet zou kunnen worden.

Wat bieden wij?

Je krijgt een unieke kans om werkzaam te zijn bij de Rechtspraak. Door de maatschappelijke impact die je maakt groei je als mens en verrijk je jouw loopbaan. Het werk van rechter-plaatsvervanger is goed te combineren met een andere functie als jurist. Je krijgt een inwerk- en begeleidingstraject en de noodzakelijke cursussen aangeboden. Het biedt jou de mogelijkheid om je te oriënteren op het vak van rechter, jouw curriculum vitae aan te vullen of (meer) procesrechtelijke ervaring op te doen.

Daarnaast bieden wij de Limburgse gastvrijheid en kunnen wij je laten zien dat er veel te halen is in Limburg. Wij zijn een kleine rechtbank waar veel gebeurt, van grote strafzaken tot het schuldenloket. Wij maken werk van het opleiden van mensen, ook van onze rechters-plaatsvervanger.

Als je binnen twee jaar besluit alsnog rechter te willen worden en wij zouden je ook graag als collega willen hebben, hoef je niet (opnieuw) de selectieprocedure te volgen.

Wat verwachten wij van jou?

 • Je hebt goede kennis van het betreffende rechtsgebied;
 • Je hebt tenminste zes jaar juridische relevante werkervaring, waarvan in elk geval twee jaar buiten de Rechtspraak;
 • Je hebt een afgeronde wo-opleiding Nederlands Recht (met civiel effect);
 • Je beschikt over de Nederlandse nationaliteit;
 • Je bent maatschappelijk actief;
 • Je bent niet actief als advocaat of anderszins als juridisch hulpverlener in ons arrondissement;
 • Je bent flexibel en tenminste één keer per maand inzetbaar;
 • Je kent het procesrecht goed en houdt je vakliteratuur goed bij;
 • Je volgt de door ons aangeboden noodzakelijke cursussen.

Hoe ziet de selectieprocedure uit?

Omdat wij rechters-plaatsvervanger zoeken is de procedure dezelfde als de procedure voor rechter in opleiding. Via deze link vind je meer informatie over de procedure:
Sollicitatieprocedure-rechter-raadsheer-plaatsvervanger-2021.pdf (werkenbijderechtspraak.nl).

Hier wordt ook het verschil uitgelegd tussen een onbezoldigd rechter-plaatsvervanger (procedure B) en een bezoldigd rechter-plaatsvervanger met aanwijzing (procedure C). Procedure A is niet van toepassing omdat deze niet leidt tot een alleensprekende rechter-plaatsvervanger.

Vergoedingen onbezoldigd rechter-plaatsvervanger
Een onbezoldigd rechter-plaatsvervanger (procedure B) krijgt een vergoeding van € 329,00 (bruto) per zitting. Ook worden de reiskosten vergoed op basis van openbaar vervoer 1ste klasse of als je met eigen vervoer reist € 0,19 per kilometer.

Salaris bezoldigd rechter-plaatsvervanger
De bezoldigd rechter-plaatsvervanger met aanwijzing (procedure C) is op basis van een tijdelijke aanstelling – maximaal drie jaar – werkzaam voor een of meerdere dagen per week en wordt ingeschaald als een rechter (salariscategorie 9, Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren). Daarnaast ontvang je 8% vakantiegeld en 8,2% eindejaarsuitkering. Ook worden de reiskosten vergoed op basis van openbaar vervoer 1ste klasse of als je met eigen vervoer reist € 0,19 per kilometer.

Interesse?

Stuur ons dan je curriculum vitae en motivatiebrief waarin je aangeeft in welk rechtsgebied en welk soort zaken je ervaring hebt. Hierna nemen we contact met je op. Deze informatie graag mailen naar
bestuursondersteuning.RB-LIM@rechtspraak.nl, ter attentie van Martina Bijker-Veen, president rechtbank Limburg.

Wil je graag met iemand spreken die al rechter-plaatsvervanger is? Neem dan contact op met Natasja Montulet-van der Meer via Natasja Montulet-van der Meer | LinkedIn.

Meer informatie over rechtbank Limburg vind je hier: Rechtbank Limburg – Werken bij de Rechtspraak