“Ze hebben hier respect voor mensen”

30/11/2020 IVO Young Talent

Buurtgevoel

“De sociale kant van het leven is belangrijk voor mij: contact maken met mensen, het buurtgevoel. Verbinding was dan ook een van de waarden die ik voor mezelf had opgeschreven toen ik op zoek ging naar een nieuwe baan als UX Designer. Die verbinding was er direct bij IVO Rechtspraak, vanaf het allereerste gesprek met de recruiter. Dat was heel persoonlijk, menselijk, warm.

Meenemen in innovatie

IVO is een organisatie waarin menselijk contact en respect centraal staan. Dat respect gaat van medewerkers een goede werk/privé balans bieden tot de manier waarop ze omgaan met gebruikers, zoals rechters en andere rechtbankmedewerkers. De stappen die nodig zijn voor de digitalisering van de rechtspraak kosten energie en kracht, daar is begrip voor. Het uitgangspunt is om mensen mee te nemen in innovatie, ze daarbij te helpen. Niet om ze het gevoel te geven dat de manier waarop ze nu werken fout is.

Kick-start

Eigenlijk had ik gereageerd op een seniorvacature, maar daar had ik nog niet genoeg ervaring voor. IVO bood me de kans om via het Young Talent Programma als UX Designer binnen te komen. Hoewel ik al een paar jaar aan het werk was, stond ik open voor zo’n programma. Het geeft je een kick-start. Maar voor mij moest het wel maatwerk zijn, zoals bij IVO. Want het is toch anders of je zo uit de schoolbanken komt of al hebt gewerkt.

Nuttig werk

Ik heb bewust naar een baan bij de overheid of semioverheid gezocht. Bij commerciële bedrijven gaat het uiteindelijk toch altijd om geld verdienen, menselijke waarden verdwijnen naar de achtergrond. Bovendien wilde ik maatschappelijk een rol spelen. De rechtspraak draagt bij aan onze democratie, daarom sprak werken bij IVO Rechtspraak me aan.

Lekker puzzelen

Als UX Designer moet je je goed verdiepen in de gebruikers van systemen. Wat werkt voor ze? En wat hebben ze echt nodig? Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een project voor digitale werkdossiers. Je kunt niet zomaar een papieren map namaken als digitaal product, maar je moet wel aan dezelfde behoeften voldoen. Terwijl je mensen ook de extra mogelijkheden van digitaal werken laat inzien en benutten. Dat kan heel complex zijn, een puzzel, maar is tegelijkertijd het allerleukst.

Avontuur

Er is nog veel te doen bij IVO Rechtspraak en ik kan er nog ontzettend veel leren, zowel van IT als de verschillende rechtsdomeinen. Mijn avontuur hier is nog maar net begonnen!

Suze (26) werkt sinds september 2020 bij IVO Rechtspraak als UX Designer. Ze deed een bachelor Digitale Media & Communicatie, specialisatie Co-design & Innovatieprocessen aan de Hogeschool Utrecht. Ook volgde ze een pre-master New Media & Digital Culture aan de universiteit. Haar eerste baan was bij het Lectoraat Co-Design van de Hogeschool Utrecht. Dit is een onderzoeksgroep die kijkt naar de rol van design bij het oplossen van complexe vraagstukken rond innovatie. Suze woont in Utrecht, samen met haar kersverse echtgenoot. Een van de dingen die ze graag doet, is koken. “Net als ontwerpen is dat een ervaring creëren.”


Over het Young Talent Programma

Laat je talenten echt tot recht komen

Ambitieuze starter of beginnend professional? Met een hbo- of wo-studie met een flinke portie IT? Dan is het Young Talent Programma van IVO Rechtspraak misschien ook iets voor jou! In twee jaar tijd krijg je volop de kans om je talenten te ontwikkelen. Bij een IT-organisatie met een grote maatschappelijke impact en aandacht voor mensen. Je doet werkervaring op en leert tegelijkertijd, in een ontwikkelprogramma op maat. Behalve aan je vakinhoudelijke kennis werk je ook aan je soft skills. Alles onder begeleiding van een persoonlijke coach. Het leuke is bovendien dat je andere talenten uit je lichting leert kennen, al zitten ze in een heel ander team. Leuk om ervaringen te delen én gewoon gezellig. Beter kun je je loopbaan niet beginnen! Ben je nieuwsgierig geworden kijk op onze speciale Young Talent pagina welke vacatures zijn of stuur een e-mail.

Meer ervaringen lezen? In de vorige blogs lees je hoe Jakob (CIO Office), Sanne (Implementatiemanager), Niek (Site Reliability Engineer), Cheyenne (UX Designer), Nienke (Ontwerper)Joris (Applicatieontwikkelaar) en Artuur (Applicatieontwikkelaar) het werken als Young Talent bij IVO ervaren.