“Met rest API’s op OpenShift wordt DevOps werken makkelijker”

Webapplicatie voor rechtszaken vreemdelingenrecht

Mijn team doet het beheer en de verdere ontwikkeling van MijnWerkomgeving of MWO. In deze applicatie staan vooral rechtszaken van vreemdelingenrecht. Gebruikers bij de rechtbanken, zoals rechters en griffiers, kunnen vanuit hun verschillende rollen inloggen op de applicatie. Afhankelijk van hun rol is het bijvoorbeeld mogelijk om stukken of berichten toe te voegen aan een zaak, zaken op een zitting te plannen of uitspraken te ondertekenen en zaken af te sluiten.

Meer dan 100.000 zaken digitaal

De behandeling van lopende zaken gaat helemaal digitaal. Dat scheelt enorm veel papier. Om je een idee te geven, er staan al meer dan 100.000 zaken in MWO. Per dag komen er zo’n 70 tot 100 zaken bij. Meer dan 55.000 zaken met daarin 2,5 miljoen documenten zijn inmiddels afgesloten en gearchiveerd. MWO is ook gekoppeld met andere applicaties, bijvoorbeeld met mijnRechtspraak. Dat is een portaal voor advocaten om zaken in te dienen en te volgen. Ook is er interactie met een systeem van de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Voorkeur voor front-end

MWO is gebouwd op Oracle-producten. Voor de front-end maken we gebruik van het Oracle Application Development Framework. Dit is mijn specialisme. De back-end is abstracter, ik vind het leuker om iets te maken wat gebruikers zien. Onze services zijn gebouwd in Service-Oriented Architecture. We ontsluiten ze met een Oracle Service Bus, waarmee grote hoeveelheden verkeer kunnen worden verwerkt. Met het flowchartprogramma Business Process Management houden we de stand van zaken bij. Verder gebruiken we Java als programmeertaal en Python als scripttaal.

Java Spring Boot op OpenShift

Pas geleden hebben we een ander mooi project overgenomen, Schrijfhulp. Dit project draait om een schrijfprogramma van Xential. Het helpt dynamisch berichten en uitspraken te schrijven en is voor een deel geïntegreerd in MWO. Om het programma heen is een schil gebouwd om de functionaliteit gebruiksvriendelijk te ontsluiten. Daarbij gebruiken we innovatieve technologieën zoals REST API’s die met Java Spring Boot op het OpenShift-platform zijn gebouwd. De frontlaag van de schil is Angular. Als je iets aanpast in Angular, zie je het effect meteen op je scherm.

Open voor innovatie

Deze nieuwe technieken gaan we waarschijnlijk in de toekomst ook gebruiken in MWO. We zijn nu al REST API’s aan het bouwen om MWO te laten communiceren met PDFTron. Dat is software om documenten te genereren en te converteren naar PDF/A, een officiële standaard voor digitale documenten. Als zelfsturend team hebben we veel invloed in de discussie welke nieuwe technieken we in de toekomst zullen gebruiken en welke richting we opgaan.

Ontwikkelen, beheren én testen

Groot voordeel van REST API’s op het OpenShift-platform is dat je makkelijk op elk moment functionaliteit naar de gebruikersomgeving kan brengen. Dat maakt DevOps werken makkelijker. Bij DevOps doet een team zowel de ontwikkeling als het beheer van een applicatie en neem je als teamlid meerdere rollen op je. Als ontwikkelaar ben je bijvoorbeeld ook bezig met het beheren en het testen van software.

Dashboard in Splunk

Bij MWO passen we DevOps werken al toe. Zo krijgen we via het servicemanagementsysteem TOPdesk meldingen van gebruikers binnen die de helpdesk niet kan oplossen. Elke dag zijn twee teamleden aangewezen als goalies om de meldingen op te pakken. Daarbij gebruiken we onder andere Splunk, daarmee kun je in de logging duiken. Ook hebben we een dashboard gemaakt waarop we de gezondheid van MWO bijhouden, bijvoorbeeld het aantal gebruikers of errors. Soms komen er wensen voor nieuwe functionaliteit uit de meldingen voort. Dan ontwikkelen we daar user stories voor.

Veel ontwikkelingsmogelijkheden

Het aantrekkelijke van werken bij IVO Rechtspraak is dat je veel mogelijkheden hebt om je te ontwikkelen. Je zit niet vast aan een bepaalde rol en kunt opleidingen volgen als je dat wilt. Ook kun je de switch maken naar een ander rechtsgebied of een ander team, dat weer met andere technologieën werkt. En natuurlijk is de afwisseling leuk. Geen dag is gelijk, soms doe je iets totaal anders dan je je ’s ochtends had voorgesteld.

Florian (32 jaar) is afgestudeerd in Staats- en bestuursrecht, maar ging niet voor een carrière als jurist. Hij wilde dingen bouwen en ging op zoek naar een baan in de IT, zijn grote hobby. Na het behalen van een Java-certificering liep hij op een carrièrebeurs tegen IVO Rechtspraak aan. Daar kwam hij binnen als softwareontwikkelaar in het Young Talent Programma. Het linkje met zijn studie is toeval, maar het is een doel waar hij volledig achterstaat. “Een sterke rechtstaat is van essentieel belang voor een welvarende en vreedzame samenleving. Ik ben er trots op dat ik hier elke dag een steentje aan kan bijdragen.”

Lees andere verhalen

Een soepel lopend strafrechtsysteem, door Emerence

‘Mijn team ontwikkelt het toekomstige strafrechtsysteem. Dat helpt het strafrechtproces straks sneller te verlopen en maakt het digitaal toegankelijker. Als trainee test automation engineer ben ik al meteen onderdeel van een vast team. Het is veel leren en samen ontdekken. Spannend, uitdagend én betekenisvol.’