“Je leert de kneepjes van het vak”

14/12/2020 IVO Young Talent

Meedraaien

“Eigenlijk had ik naar de functie van Site Reliability Engineer gesolliciteerd, maar daar had ik nog niet genoeg ervaring voor. Het goede nieuws was dat ik toch bij IVO  Rechtspraak aan de slag kon, maar dan vanuit het Young Talent Programma. Nu leer ik de kneepjes van het vak van een Senior Site Reliability Engineer. Ik draai zo veel mogelijk met hem mee. Dat is flink aanpoten, maar precies de uitdaging waar ik naar op zoek was.

Programma op maat
Ik had al redelijk wat werkervaring, tijdens mijn studie heb ik veel stages gedaan. Dus ik had nooit gedacht aan iets als het Young Talent Programma. Zeker omdat traineeships bij de meeste organisaties een vast traject volgen. Bij IVO is dat anders. Je krijgt een programma op maat, dat is fijn. Als je in de praktijk ergens tegenaan loopt, kun je ook zelf een bepaalde cursus aandragen. Ik merk dat ik veel heb aan de opleiding en ondersteuning die ik krijg. Er wordt echt tijd voor me vrijgemaakt.

Hechte club
Het is de eerste keer dat ik voor een grote organisatie als IVO Rechtspraak werk. Dat vond ik best spannend. Veel lagen, allerlei teams, … ik dacht dat de werksfeer misschien onpersoonlijk zou zijn. Maar in plaats daarvan is IVO een hele hechte club. Alle mensen aan wie je iets vraagt, zijn bereid om je te helpen en met je mee te denken. Je hebt meteen het gevoel dat je iedereen kent. Het is prettig om zo te beginnen.

Nieuwsgierigheid
Als Site Reliability Engineer heb je een gevarieerde functie. Het is een combinatie van programmeren en beheer. Dat vind ik leuk, vroeger richtte ik in mijn vrije tijd ook al servers in. Je bent eigenlijk de hele dag bezig met het oplossen van problemen. Waarom werkt iets goed en dan ineens niet meer? Als je er via het ene pad niet uitkomt, moet je een ander volgen. Dat vraagt doorzettingsvermogen, maar ook nieuwsgierigheid.

Time flies
Die nieuwsgierigheid heb ik privé ook. Ik maak bijvoorbeeld samen met een vriend vaak korte road trips om nieuwe dingen in de omgeving te ontdekken. We stappen zonder doel in de auto en zien wel wat we tegenkomen, overal is iets bijzonders te vinden. Verder fiets ik graag. Een goede balans tussen werk en privé vind ik belangrijk. Bij de meeste bedrijven werk je 40 uur, bij IVO standaard 36 uur. Die tijd kon ik ook over vier dagen verdelen. Maar ik heb toch voor vijf dagen gekozen en dat voelt helemáál niet als een lange werkweek.

Niek (26) werkt sinds september 2020 bij IVO Rechtspraak als Site Reliability Engineer. Na zijn mbo-studie Mediatechnologie, richting webontwikkeling, deed hij een hbo-opleiding Informatica, met als specialisme software engineering. Niek vindt zijn werk meer dan leuk of interessant. “Het idee dat je met een heel team helpt om mensen digitaal toegang te geven tot de rechtspraak is ontzettend gaaf.”


Over het Young Talent Programma

Laat je talenten echt tot recht komen

Ambitieuze starter of beginnend professional? Met een hbo- of wo-studie met een flinke portie IT? Dan is het Young Talent Programma van IVO Rechtspraak misschien ook iets voor jou! In twee jaar tijd krijg je volop de kans om je talenten te ontwikkelen. Bij een IT-organisatie met een grote maatschappelijke impact en aandacht voor mensen. Je doet werkervaring op en leert tegelijkertijd, in een ontwikkelprogramma op maat. Behalve aan je vakinhoudelijke kennis werk je ook aan je soft skills. Alles onder begeleiding van een persoonlijke coach. Het leuke is bovendien dat je andere talenten uit je lichting leert kennen, al zitten ze in een heel ander team. Leuk om ervaringen te delen én gewoon gezellig. Beter kun je je loopbaan niet beginnen! Ben je nieuwsgierig geworden kijk op onze speciale Young Talent pagina welke vacatures zijn of stuur een e-mail.

Meer ervaringen lezen? In de vorige blogs lees je hoe Jakob (CIO Office), Sanne (Implementatiemanager), Suze (UX Designer) , Cheyenne (UX Designer), Nienke (Ontwerper)Joris (Applicatieontwikkelaar) en Artuur (Applicatieontwikkelaar) het werken als Young Talent bij IVO ervaren.