“Door automation kunnen we dingen veel sneller doen”

Hele nieuwe toepassing

Zo’n twee jaar geleden ben ik met mijn DevOPs-team begonnen met de ontwikkeling van een hele nieuwe toepassing voor de rechtspraak. Het gaat om een postkamerapplicatie waarin alle correspondentie rondom rechtszaken zo veel mogelijk digitaal wordt afgehandeld. De griffiers van de rechtbanken werken er al in. Nu zijn we bezig een portaal te bouwen dat advocaten toegang tot het systeem geeft. Zo maken we het stap voor stap beschikbaar voor verschillende zaakstromen, zoals we dat in de rechtspraak noemen.

Pioniersrol

Het mooie van een greenfield zoals de digitale postkamer, waarbij je dus helemaal vanaf niets begint met ontwikkelen, is dat je meteen de laatste technologie kunt inzetten. We werken bijvoorbeeld met OpenShift, .Net CORE en Splunk en testen geautomatiseerd met Cypress. Doordat we veel met nieuwe technologie werken en openstaan voor innovatie en verbetering, hebben we als team ook een soort pioniersrol binnen IVO gekregen.

Bouwen, testen én beheren

Als ontwikkelaar ben je multidisciplinair bezig binnen een DevOps-team. Je bouwt aan een applicatie, maar je doet ook het testen en het beheer. Die verscheidenheid vind ik erg aantrekkelijk. Je weet overal iets van en praat overal over mee in het teamoverleg. Toch is er ruimte om je te focussen op wat je het liefste doet. Zo richt ik me meer op de back-end van een applicatie, anderen in ons team vinden het bijvoorbeeld leuker om de front-end te doen.

Release pipeline automatiseren

We proberen de release pipeline waar mogelijk te automatiseren, van het testen en het deployen van een applicatie tot en met het doorvoeren van wijzigingen. Daar komt veel coderen bij kijken, dat is het raakvlak met ontwikkelen. Door automatisering kunnen we dingen veel sneller doen. Op de oude manier duurt het al gauw een paar weken voordat een wijziging is doorgevoerd. Toen ik laatst een fout ontdekte, was dit binnen een uurtje opgelost en live gezet.

Zelf analyses en dashboards maken

Met Splunk kun je zelf problemen onderzoeken. Je analyseert heel makkelijk de loggings per component of over allerlei componenten heen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij het aanroepen van een API? Welke patronen zijn er? En waar gaat het mis? We maken ook zelf dashboards, voor proactieve monitoring. Zo hebben we nu een dashboard dat de werking van het message queuing systeem in de gaten houdt. Het kijkt of de berichten voor het uitvoeren van bepaalde taken goed binnenkomen bij een component en worden uitgevoerd. Al die verschillende facetten en het gebruik van de nieuwste tools maken mijn werk erg leuk!

Mark van der Werf studeerde Natuurwetenschappen & Innovatiemanagement in Utrecht, gevolgd door een master in Statistiek in Leiden. Maar hij koos voor de ICT en kwam via het Young Talent-programma bij IVO Rechtspraak terecht. Als softwareontwikkelaar in een DevOps-team heeft hij zijn draai helemaal gevonden!

Lees andere verhalen

Een soepel lopend strafrechtsysteem, door Emerence

‘Mijn team ontwikkelt het toekomstige strafrechtsysteem. Dat helpt het strafrechtproces straks sneller te verlopen en maakt het digitaal toegankelijker. Als trainee test automation engineer ben ik al meteen onderdeel van een vast team. Het is veel leren en samen ontdekken. Spannend, uitdagend én betekenisvol.’