“Beter had ik mijn droombaan niet kunnen beschrijven”

02/11/2020 IVO Young Talent

Alle kanten van het leven

“Sinds ik op mijn zesde naar het journaal kijk, weet ik dat ik de wereld beter wil achterlaten dan hij was toen ik werd geboren. Een baan met maatschappelijke impact lag dus voor de hand.  Ook wilde ik iets op strategisch niveau doen. Abstract naar dingen kijken, meedenken over de grote lijnen en die vertalen in systemen. Daar ben ik goed in. Ik had alleen geen idee waar ik wilde werken, zolang het maar geen bedrijf met winstoogmerk was. Totdat ik door een recruiter van IVO Rechtspraak werd benaderd voor het Young Talent Programma. Ik kende de organisatie niet, maar de keuze was niet moeilijk. Als onderdeel van de Rijksoverheid doe je iets voor 17 miljoen mensen. Bovendien raakt de rechtspraak alle kanten van het leven. En ook vakinhoudelijk had IVO veel te bieden.

Cloudstrategie schrijven

Ik zit nu ongeveer een half jaar bij de CIO Office van IVO Rechtspraak. Een van mijn projecten is een nieuw format voor de portfoliorapportages ontwikkelen. Die brengen de voortgang van nieuwe IT-projecten in kaart. Hoe worden de rechtspraak en de maatschappij er beter van? Hoe gaat de implementatie? En hoe staat het met de samenwerking? Ik kijk naar wat we allemaal willen weten en hoe we dat meten. Daarvoor heb ik contact met allerlei stakeholders. Maar ik help bijvoorbeeld ook mee aan het schrijven van de cloudstrategie van de Rechtspraak. Hoe gaan we de cloud gebruiken? Wat betekent dat voor onze data? En welke maatregelen vraagt het? Ontzettend interessant, ik leer erg veel.

Mooie mix

IVO Rechtspraak is een werkgever die echt iets teruggeeft aan medewerkers. Dat zie je in alles, de opleidingen die je mag doen, de tijd die ze uittrekken voor coaching. Je krijgt vertrouwen en mag ook fouten maken. In de schoolbanken leer je bijvoorbeeld niet hoe je omgaat met politiek-bestuurlijke gevoeligheden. Dat doe je in de praktijk. Mijn team bestaat uit een hele mooie mix van mensen met verschillende achtergronden. De ene heeft politiek-bestuurlijke ervaring, de ander is meer gericht op de sociale kant, de volgende komt uit de telecombranche. Menig organisatie zou trots zijn op de denkkracht die we in huis hebben. We vullen elkaar perfect aan.

Helemaal op m’n plek

Had je me vroeger naar mijn droombaan gevraagd, dan had ik die niet beter kunnen beschrijven. Het is verrassend hoe goed ik bij IVO Rechtspraak op mijn plaats ben!”

Jakob is 25 jaar. Hij studeerde Europese Bestuurskunde in Enschede, met Creative Technology en Philosophy of Science & Technology als minors. Als master volgde hij in Utrecht een opleiding in Bestuurs- en Organisatiewetenschap met minors in Arbeidsrecht en Publieke Bedrijfsvoering. Jakob woonde afwisselend in zijn geboorteland Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland. Sinds mei 2020 werkt hij als Young Talent bij IVO Rechtspraak. Een betere match had hij zelf niet kunnen bedenken.


Over het Young Talent Programma

Laat je talenten echt tot recht komen

Ambitieuze starter of beginnend professional? Met een hbo- of wo-studie met een flinke portie IT? Dan is het Young Talent Programma van IVO Rechtspraak misschien ook iets voor jou! In twee jaar tijd krijg je volop de kans om je talenten te ontwikkelen. Bij een IT-organisatie met een grote maatschappelijke impact en aandacht voor mensen. Je doet werkervaring op en leert tegelijkertijd, in een ontwikkelprogramma op maat. Behalve aan je vakinhoudelijke kennis werk je ook aan je soft skills. Alles onder begeleiding van een persoonlijke coach. Het leuke is bovendien dat je andere talenten uit je lichting leert kennen, al zitten ze in een heel ander team. Leuk om ervaringen te delen én gewoon gezellig. Beter kun je je loopbaan niet beginnen! Ben je nieuwsgierig geworden kijk op onze speciale Young Talent pagina welke vacatures zijn of stuur een e-mail.

Meer ervaringen lezen? In de vorige blogs lees je hoe Sanne (Implementatiemanager), Niek (Site Reliability Engineer), Suze (UX Designer) , Cheyenne (UX Designer), Nienke (Ontwerper)Joris (Applicatieontwikkelaar) en Artuur (Applicatieontwikkelaar) het werken als Young Talent bij IVO ervaren.