Renate van der Veen – praktijkopleider

Renate van der Veen

Wat doe je bij de CRvB?

Via een detachering vanuit de rechtbank ben ik in 2004 bij de Centrale Raad van Beroep begonnen als juridisch medewerker. Na een aantal jaar ben ik doorgegroeid naar gerechtsauditeur en op dit moment werk ik als senior gerechtsauditeur praktijkopleider. Ik besteed ongeveer 25% van mijn arbeidstijd aan mijn werkzaamheden als gerechtsauditeur. De overige tijd besteed ik aan opleidings- en begeleidingstaken.

Wat maakt je werk leuk/interessant?

Het contact met collega’s en het overbrengen van kennis zijn leuke aspecten van mijn rol als praktijkopleider. Het is boeiend de ontwikkeling van de gerechtsjurist in opleiding te volgen. Daarnaast vind ik de afwisseling in mijn werkzaamheden prettig. Doordat ik naast het opleiden/begeleiden ook instructies en concept-uitspraken schrijf, ziet elke dag er anders uit.

Wat houdt jouw rol als praktijkopleider voor de gerechtsjuristen in opleiding in?

Als praktijkopleider ben ik verantwoordelijk voor de begeleiding van de gerechtsjurist in de ontwikkeling naar gerechtsauditeur. Uitgangspunt hierbij is het Opleidingsplan van de CRvB. In mijn rol als praktijkopleider geef ik uitleg over de werkafspraken en het gebruik van kennissystemen en zie ik toe op de inschrijving voor cursussen en het opstellen van een persoonlijk opleidingsplan. Daarnaast geef ik aanwijzingen bij het opstellen van instructies, concept-uitspraken en het optreden in de raadkamer. Per werkstroom zijn er één of meer praktijkopleiders. De praktijkopleiders hebben onderling overleg over de voortgang en wijze van begeleiding.

Wat zijn in jouw ogen geschikte kandidaten voor deze functie?

De functie past bij juristen met ambitie, die werkgericht willen leren. Enige zelfreflectie, flexibiliteit en lerend vermogen zijn onmisbaar. En niet onbelangrijk, je moet een beetje nieuwsgierig zijn om de belangrijke details in een dossier op te sporen.

Wat is voor jou een leuke collega?

Een collega die naast oog voor het werk, ook oog heeft voor zijn of haar collega’s. Uiteindelijk gaat het er om dat we het werk met elkaar doen. Collegialiteit en betrokkenheid zorgen voor een prettige werksfeer en dat is weer bevorderlijk voor de kwaliteit van ons werk.

Meer collega’s bij de CRvB

Takvor Avedissian, president

Koen van der Wielen, juridisch adviseur in opleiding tot gerechtsauditeur

Timo Poppema, gerechtsauditeur

Driesje Hardonk-Prins, rechter/opleidingscoördinator