
Esther Doldersum – Senior juridisch medewerker Strafrecht
Wat doe je binnen de Rechtspraak
Ik werk bij de rechtbank Overijssel als senior juridisch medewerker in het team strafrecht. Strafzaken kunnen zowel enkelvoudig als meervoudig worden afgedaan. Als senior juridisch medewerker doe je vooral zittingen van de meervoudige kamer (MK), die uit drie rechters bestaat. Je kunt dan denken aan zaken die gaan over vermogens-, gewelds-, zeden- en drugsdelicten. De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, is één van de vier concentratierechtbanken van Nederland. Bepaalde grootschalige en vaak ingewikkelde zaken worden dan in Zwolle gedaan, waarvoor specialistische kennis nodig is. Denk hierbij aan mensenhandel, cybercrime en complexe fraude en milieucriminaliteit. Als senior juridisch medewerker krijg je dus met veel verschillende zaken te maken.
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Pfoe, om een goed beeld te krijgen van mijn functie kan ik beter omschrijven hoe het proces verloopt. Om te beginnen heb je als senior juridisch medewerker elke twee weken een hele dag zitting. Mensen in mijn omgeving verbazen zich daar wel eens over en denken dat ik iedere dag in toga rondloop. Dat is dus niet zo!
Het begint ermee dat je wordt ingeroosterd op een zitting en deze zittingen voorbereidt. Dat houdt in dat je het dossier doorleest, de formaliteiten checkt en een samenvatting maakt van het belastende en ontlastende bewijsmateriaal. Zo kan de rechter in één oogopslag zien waar een zaak over gaat. Na de voorbereiding is het tijd voor de zitting.
Tijdens de zitting maak je als griffier aantekeningen van wat er in de zittingszaal wordt gezegd en gedaan. Na de zitting bespreek je in raadkamer met de rechters of er genoeg bewijs is voor een veroordeling en, zo ja, welke straf of maatregel passend is. Aan de hand van deze bespreking schrijf je als senior juridisch medewerker een vonnis, dat meestal twee weken later wordt uitgesproken. En dan begint het hele proces weer opnieuw!
Het antwoord op de vraag is dus eigenlijk dat het enorm verschilt hoe mijn werkdag eruit ziet. In het algemeen kan ik wél zeggen dat ik me dagelijks bezighoud met lees- en schrijfwerk. Er ligt dan ook standaard een grote stapel met dossiers op mijn bureau! Misschien dekt de term ‘virtuele stapel’ beter de lading, want tegenwoordig wordt deze fysieke stapel – vanwege de toenemende digitalisering – steeds minder zichtbaar.
Wat is het leukste aan jouw werk?
Als eerst natuurlijk de gezelligheid met de collega’s. Bij de meeste collega’s staat de deur altijd (letterlijk en figuurlijk) open. Het team organiseert vaak leuke activiteiten, borrels en uitjes. Zo gaan we om het jaar op studiereis. In september 2019 gingen we met ons team drie dagen naar Straatsburg en brachten we onder andere een bezoek aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
En werk gerelateerd vind ik het schrijven vonnissen het leukst. Ik vind het een uitdaging om dat wat we in raadkamer besproken hebben, goed, duidelijk en mooi op papier te zetten. Als het vonnis eenmaal definitief is, geeft me dat een goed en voldaan gevoel. Het is toch iets waar je met zijn vieren naartoe werkt.
Hoe ben je bij de Rechtspraak terecht gekomen?
Ik heb van augustus 2012 tot juli 2017 gestudeerd aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Na het behalen van mijn bachelor Nederlands recht werd ik (samen met veertien andere studenten) toegelaten tot de togamaster. In het kader van deze opleiding liep ik vijf maanden stage bij de rechtbank Noord-Nederland, team strafrecht. Vanwege de reisafstand tussen mijn woon- en werkplaats, solliciteerde ik daarna bij de rechtbank Overijssel, team strafrecht. Hier ben ik eerst aan de slag gegaan als buitengriffier en na mijn afstuderen ben ik aangenomen als senior juridisch medewerker.
Waar word jij nu blij van op een werkdag? Wat geeft je energie?
Laatst deed ik voor het eerst een megazaak. Dit zijn zaken die langer dan drie dagen duren. In dit soort zaken werk je intensief samen met drie rechters. In mijn geval ging het (kort gezegd) om grootschalige hennepteelt in georganiseerd verband. Er stonden 22 verdachten terecht, verspreid over acht zittingsdagen. Het gaf mij ontzettend veel energie om dit omvangrijke dossier op een overzichtelijke, schematische manier terug te brengen in een voorbereidingsformulier
Wat zou je missen als het er niet meer was?
Eigenlijk dat wat nu niet kan in deze coronatijden: het fysieke contact met de collega’s. Het is fijn om af en toe een dagje thuis werken, maar er gaat niets boven de dagelijkse gesprekken bij de koffieautomaat en tijdens de gezamenlijke lunch!
Waarom zou je anderen deze baan aanraden?
Als jij op zoek bent naar een juridisch uitdagende baan, waarbij je veel verantwoordelijkheid krijgt, is deze functie perfect voor jou! Als senior juridisch medewerker heb je een afwisselende baan. Je bent betrokken bij de voorbereiding, zitting en uitwerking van zaken. Ook staan er veel verschillende soorten strafzaken op zitting, die allemaal uniek zijn. Dit maakt voor mij dat mijn werk nooit saai is en dat ik iedere dag weer nieuwe dingen bijleer.
Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat je met elk vonnis dat je schrijft, je een bijdrage levert aan een goed functionerende rechtsstaat. Ik vind het mooi dat ik op die manier een verschil kan maken tussen recht en onrecht.