Ik loop stage bij de Rechtspraak, ik zie iedereen

Wil je niet zomaar een stage, maar een met betekenis en toegevoegde waarde? Wil je samenwerken met professionals, die in hun eigen vakgebied alles uit zichzelf halen? Waar je heel veel van kunt leren? Dan ben je bij de Rechtspraak aan het goede adres.

We maken onafhankelijk, onpartijdig, integer en professioneel het verschil tussen recht en onrecht, tussen vertrouwen en wantrouwen, tussen recht voor iedereen en het recht van de sterkste. En zo maken we samen leven mogelijk.

Of het nu om groot onrecht, klein leed, of schrijnende gevallen gaat, alle betrokken mensen hebben behoefte aan een onafhankelijk oordeel. Een rechter komt tot zo’n oordeel en wordt daarin ondersteund door 7500 gerechtsambtenaren.

We zijn de enige organisatie in Nederland waar rechters hun verantwoordelijke taak kunnen uitoefenen. Samen werken we aan een rechtvaardige maatschappij. We zijn traditioneel en modern tegelijk, wat zorgt voor de mooiste uitdagingen op de werkvloer.

Wist je dat er onder de toga’s hele gewone mensen schuilgaan? Mensen die ook gewoon houden van de mooie dingen in het leven; uitgaan, cultuur, vrienden en familie. Het is allemaal echt niet zo stoffig als veel mensen denken. Er wordt ook veel gelachen.

SummerCourt

Hét jaarlijkse evenement in de zomer waarin De Rechtspraak en het Openbaar Ministerie je kennis laten maken met de rechterlijke macht. Speciaal voor wo-rechtenstudenten die iets toevoegen aan de maatschappij. Kijk op summercourt.nl.

Ook na SummerCourt houden we contact met je, via AutumnCourt en WinterCourt. Zo blijf je altijd op de hoogte van ontwikkelingen binnen je netwerk.


WinterCourt, de netwerkbijeenkomst na SummerCourt

Meesterklas

Je zit in de masterfase van je studie rechten of je bent net afgestudeerd. Dan is dat het ideale moment om onze Meesterklas bij te wonen. Dé kennissessie voor ambitieuze en nieuwsgierige (aspirant) juristen.

Een college van een van onze rechters over de meest actuele onderwerpen binnen de rechtspraak. Vanaf het einde van de middag tot het begin van de avond, onder het genot van een hapje en een drankje. Nieuwe kennis opdoen, boeiende gesprekken voeren en je netwerk uitbreiden.

Eerstvolgende Meesterklas: op dit moment geen beschikbare data, houd de website in de gaten.

Als stagiair kun je overal binnen de Rechtspraak meekijken

Regelmatig hebben we verschillende stageplaatsen te bieden. Door het hele land en in verschillende vakgebieden.

Op de pagina’s van onze gerechten en diensten kun je meer lezen over de mogelijkheden op die specifieke plek. Zo kun je direct in jouw regio je opties bekijken. Actuele stages vind je onder onze vacatures.


Als stagiair kun je overal binnen de Rechtspraak meekijken. Ook in de Rechtszaal.

Kledingvoorschriften

Rechters en griffiers dragen in de zittingszaal een toga. Dat moet volgens de wet. Zo wordt hun onpartijdigheid en onafhankelijkheid zichtbaar. Door het dragen van een toga geven ze geen uiting van hun persoonlijke opvattingen of levensovertuigingen. De toga kan daarom niet met bijvoorbeeld een hoofddoek, keppeltje of kruisteken worden gecombineerd. Het zou mensen kunnen doen twijfelen aan de onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de rechter of griffier die zij tegenover hen zien. Het zichtbaar dragen van religieuze symbolen in combinatie met een toga is voor rechters en griffiers dan ook niet toegestaan.

Overigens mag iedereen binnen de Rechtspraak, die niet in functie is als rechter of (buiten)griffier in de zittingszaal, gewoon zijn of haar overtuiging uitdragen. Dat geldt voor iedereen, ook voor rechters en (buiten)griffiers als zij niet in de zittingszaal aanwezig zijn.